maandag
17 januari 2000


Gezochte Serviër Arkan
in hotel doodgeschoten

Van onze correspondent - BOEDAPEST, maandag

De gevreesde Servische militieleider Arkan, het symbool van de etnische schoonmaak in ex-Joegoslavië, is zaterdagmiddag doodgeschoten in de lobby van een luxe hotel in Belgrado.

Zeljko Raznatovic, zoals zijn werkelijke naam luidde, werd het slachtoffer van een even professionele als gewelddadige aanslag. Drie gemaskerde mannen schoten een regen van kogels uit automatische geweren op hem en zijn gezelschap af. De politie vond later maar liefst 38 hulzen in de hal van het Inter Continental hotel. De daders wisten te ontkomen.

Volgens de berichten zouden ook twee lijfwachten van Arkan (roofkat) zijn gedood. De zuster van Arkans vrouw zou zwaargewond zijn geraakt. Zijn eveneens aanwezige vrouw en kinderen bleven ongedeerd.

Zeljko Raznatovic was door het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag aangeklaagd vanwege oorlogsmisdaden. De 47-jarige werd al jarenlang gezocht door Interpol vanwege een reeks overvallen in Europa.

Alleen Servië treurt om dood Arkan

Van onze correspondent - BOEDAPEST, maandag

Met uitzondering van Servië wordt nergens ter wereld getreurd om de gewelddadige dood van de dief, overvaller en etnische zuiveraar Arkan. De vreugde die in Kroatië, Bosnië en Kosovo onder de oppervlakte sluimert, wordt getemperd door de gedachte dat met de dood van de 'roofkat' een belangrijke getuige is verdwenen van de oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië.

Volgens getuigen werd Arkan in de lobby van het Intercontinental hotel in Belgrado onder meer in zijn linkeroog getroffen maar zou hij nog in leven zijn geweest toen de ambulance arriveerde. Hij werd een uur later dood verklaard.

"Hij had cruciaal bewijsmateriaal kunnen leveren om de betrokkenheid van het regime van Slobodan Milosevic bij de oorlogsmisdaden aan te tonen", aldus Mirza Hajric, een zegsman van de Bosnische moslim-president Alija Izetbegovic. Om die reden betreurt men ook in westerse hoofdsteden de dood van Arkan.

De Servische oppositie is ervan overtuigd dat de dood van de 47-jarige Zeljko Raznatovic, zoals Arkans werkelijke naam luidde, door het regime is besteld. Arkan zou te veel hebben geweten en zo een gevaar vormen voor de positie van de eveneens wegens oorlogsmisdaden aangeklaagde Joegoslavische president Slobodan Milosevic.

Afrekening
Het is echter ook heel goed mogelijk dat het om een afrekening in het criminele circuit gaat. Arkan had een lange loopbaan als misdadiger achter zich en werd onder meer voor roofovervallen in zes Europese landen gezocht. Toen de oorlog in Joegoslavië begon, zag hij zijn kans schoon om zich verder te verrijken. Op het moment van zijn dood was Arkan een van de meest welgestelde mannen van Belgrado. Hij bezat onder meer hotels, casino's, bakkerijen en hij zou een forse hand in de lucratieve olie- en sigarettensmokkel hebben gehad.

Ook in ons land was Arkan actief. Bij een overval op het diamantairhuis Smit Ouwerkerk werd hij in 1979 overmeesterd. Na een veroordeling tot zeven jaar cel wist hij binnen een half jaar te ontsnappen uit de Bijlmerbajes.

Volgens oppositieleider Vuk Draskovic is de aanslag vooral "een bewijs dat er staatsterrorisme bestaat in Servië". Draskovic is ervan overtuigd dat in de politiestaat Servië een moord op zo'n machtig man niet mogelijk is zonder toestemming van Milosevic.

Arkan zou uit de gratie zijn geraakt omdat hij weigerde op te treden tegen de demonstranten tegen het bewind van Milosevic in Belgrado. Volgens oppositieleider Zoran Djindjic had de vrouw van Milosevic, Mirjana Markovic, hem daarvoor geld geboden. Arkan hield zich ook regelmatig op in Montenegro en koesterde sympathie voor de hervormingsgezinde president Milo Djukanovic, de felste tegenstander van Milosevic.

Vuile werk
Tegen deze complot-theorie spreekt dat Arkan zeker in het verleden nauwe banden met Milosevic onderhield. Hoewel beiden bijna nooit samen werden gezien, wordt algemeen aangenomen dat Arkan het vuile werk opknapte voor Milosevic. Als voorzitter van de supportersclub van de voetbalclub Rode Ster Belgrado ronselde Arkan de harde kern van de hooligans voor geheime operaties tijdens de oorlogen in ex-Joegoslavië. De zogenaamde Arkan Tigers waren overal gevreesd.

Het speciale VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag zegt dat Arkan betrokken was bij het drama rond het hospitaal in het Kroatische Vukovar. De Tigers zouden daar in 1991 honderden patiënten uit het ziekenhuis hebben gedreven om ze vervolgens dood te schieten. De Tiger-militie zou ook verantwoordelijk zijn voor massamoorden in Bosnië en Kosovo.

Voor veel Serviërs was Arkan een held omdat hij er als een man voor uitkwam met alle middelen voor zijn land te zullen vechten. Zelfs onder veel jongeren was Arkan populair. In Belgrado was de sfeer daarom ook bedrukt. Nu zelfs een machtig man als Arkan kan worden vermoord, voelt niemand zich meer veilig.

De Amerikaanse superonderhandelaar voor de Balkan, Richard Holbrooke, wil van verheerlijking niets weten. "Arkan was gewoon een freelance moordenaar."

Het lichaam van de overleden bodyguard van Zeljko Raznatovic, beter bekend als Arkan, wordt weggedragen uit het Intercontinental Hotel in Belgrado. De crimineel Arkan werd in de lobby door nog onbekende daders om het leven gebracht.

Arkan leidde in het voormalige Joegoslavië de militie die bekend stond als de Tigers. Zijn 'Tijgers' waren alom gevreesd om hun wrede optreden. De beruchte Serviër, hier in het Bosnische Prijedor saluerend naar zijn manschappen, werd zaterdag in Belgrado vermoord.

 

CECA.....klik en ga

Zahid de neef van Emir Mulic sneuvelde op de laatste dag van de oorlog.

Mast van het verlaten Clubstation
Zendamateurs in Konjic.

BOSNIË

OORLOG !

De
REPUBLIKA
SRPSKA

Probeerde het stadje onder voet te lopen in 1993
dat mislukte volkomen !!
.
Maar dan ?
Afgesloten !
.Overleven !
.
En met de regelmaat van de klok werden er granaten geschoten !
.
Veel schade heb ik nog kunnen zien!
.
Wachten tot 1995 !!
Met dank aan de USA!!
EU was gewoon te laat !! @

Sanjin Hadzihusejnovic

 
Emir Mulic
Johan de Boer
charli chaplin

Enschede TX--RX to KONJIC

Klik op deze foto voor meer foto een vakantie in Bosnie ..
X
"Ceca en Arkan" de "USA" zal er nog wel een "sprookjesfilm" van maken ..maar daar hebben zoveel familie's niets mee!**
Vrijwilligers uit Griekenland helpen Madic ?
Klik op de linker foto
Voor Arkan liederen